Borettslag

Borettslag som eierform har blant mange et ufortjent dårlig rykte. Forskjellen mellom selveier og borettslagsleiligheter har i de siste årene blitt mindre, og skepsisen til borettslag skyldes i mange tilfeller myter og kunnskapsmangel. Selveier og borettslag er begge trygge eierformer og du har samme rettighetene uansett hvilken du velger. Om det skulle bli aktuelt å selge boligen en gang i fremtiden, gjøres det på samme måte som selveier. Derimot kan en andelsleilighet være lettere å selge videre (spesielt dersom man ikke har betalt ned for mye på fellesgjelden). Snakk gjerne med oss om dette!

Det er nemlig en grunn til at 95% av alle nyboliger i Haugesund selges som borettslagsleiligheter* og det finnes mange fordeler med å velge denne typen bolig. Du har blant annet stordriftsfordeler (blant annet lav pris på forsikringer, tv/internett, kommunale avgifter), lav inngangsbillett, avdragsfrihet, medlemsfordeler hos forretningsfører, m.m.

Fellesgjeld

«Du skaffer 30%, vi ordner resten». Ja, det er faktisk så enkelt. Fellesgjeld er lånet borettslaget har tatt opp for å bygge boligene.

Borettslaget er ansvarlig for hele lånet – og du er kun ansvarlig for den delen av lånet som er knyttet til boligen din. Hvis du selger boligen, så overtar den nye eieren fellesgjelden og fortsetter der du slapp.

Du er ikke ansvarlig for naboens manglende betaling

Borettslagene A. Utvik er involvert i har alltid sikringsordninger som sørger for at du aldri vil bli ansvarlig dersom en nabo skulle unnlate å innbetale sine fellesutgifter. Det er dermed ingen grunn til bekymring for at du må stå ansvarlig for andres mislighold av fellesgjelden.

Avdragsfrihet

Fellesgjelden i borettslaget løper som regel over 40 år, hvorav 10 år er avdragsfrie. Dette innebærer at du har mye lavere felleskostnad de 10 første årene og kan disponere dine midler på måten du selv ønsker. Dette gjør at du har god tid til å tilrettelegge din egen økonomi.

Finansiering og felleskostnader

Les mer om forskjellige måter å finansiere en andelsleilighet på og hva felleskostnadene inkluderer på side 21 i prospektet.

HUSK! I en borettslagsleilighet er alt inkludert i månedlige felleskostnader, for eksempel kommunale avgifter. Dette er kostnader du vil få egne fakturaer på i en selveierleilighet. Her får du altså alt på 1 faktura, enklere blir det ikke!

Myter

Jeg står ansvarlig for naboens mislighold. -FEIL!

Gjennom sikringsordningen så vil du aldri stå ansvarlig for naboens eventuelle mislighold av fellesgjelden.

Jeg får ikke skattefradrag på fellesgjelden. -FEIL!

Du får skattefradrag på lik linje som selveier, forutsatt du har skattbar inntekt.

Mange borettslag går konkurs. -FEIL!

Dette er også en myte. Alle borettslag har en forretningsfører som følger opp finansielle forpliktelser, i tillegg til å ha regnskapsfører og revisor. Dette sørger for at borettslaget aldri vil havne i posisjon til å gå konkurs.

Jeg må ha tillatelse for å pusse opp. -FEIL!

Du disponerer boligen og pusser opp når du vil.

Jeg kan ikke leie ut i et borettslag. -FEIL!

Det er korrekt at utleie i et borettslag er regulert, men fortsatt fullt mulig. Fordelen med begrensningene er at de er med å skape stabile og gode nabolag.

Det er vanskelig å selge en borettslagsleilighet videre. -FEIL!

Vi mener det motsatte og har grunnlag for påstanden. I og med at prisen på en borettslagsleilighet er innskuddet, vil den også være lettere å selge dersom det skulle være aktuelt. I tillegg slipper kjøperen av boligen din å betale dokumentavgift, som er 2,5% av salgssum.

Dersom jeg betaler ned på fellesgjelden betaler jeg for naboen også. -FEIL!

Dersom du gjennom IN-ordningen nedbetaler på fellesgjelden, gjelder dette KUN din andel av fellesgjelden. Naboen har fortsatt samme andel av fellesgjelden etter du har gjort en innbetaling. Fordelen med å betale ned på fellesgjelden er å få en lavere månedskostnad.

Visninger

Visning etter avtale

Kontakt oss

avatar

Espen Nordal

Salgssjef og kundeansvarlig

avatar

Kai Nordal

Selger

Meld interesse